Bize Ulaşın

0530 017 91 07

Konyaaltı

ANTALYA

Merkezimiz her gün açıktır.

info@enkipsikoloji.com.tr
dogum-kocu.jpg
25 Oct 2022 03:20 | Anasayfa

DOĞUM KOÇU

Doğum Koçu ya da doğum destekçisi ya da diğer adıyla doula ne yapar?

Doula; Sağlık Bakanlığının anne dostu hastane projesi kapsamında kriterleri belirlenmiş bir oluşumun temel unsurunu oluşturmaktadır. Üç aşamalı bir ana eğitim metodu vardır. Gebelik sürecinde anneye eşlik etmek, beslenme, nefes eğitimi, pilates ve yoga dersleri vererek sağlıklı bir gebelik geçirmelerini sağlamaktır. İkinci aşamada annelere, başlayan doğum sürecinde ve travma anında masaj-termal uygulamalar, meditasyon ve diğer tekniklerle sadece destek olmaktır. Altını çizerek söylemek istiyorum; görevi asla doktora ve doğum şekline müdahele etmek, yönlendirmek, hastane kurallarına karşı çıkmak değildir. Üçüncü aşamada ise lohusalık sürecinde anne sütü ve beslenme, emzirme ve bebek bakımı konularında eğitim vermektir.

Doğumda anneye cesaret verecek, ortamın sakin olmasını sağlayacak, doktorla ekip çalışması yapacak, aileyi bilgilendirecek profesyonel bir rehberin olması doğumun kolay ve daha kısa sürede gerçekleşmesine yardımcı olur. Anne adayı, doğum sırasında profesyonel olduğuna güvendiği ebesine daha çok güvenir. Güven duyan anne stresten kurtulur. Stresten arınan anne dış olaylara değil sadece bebeğine odaklanır hayal eder, elinden geleni yapar ve mutlu sona ulaşır.

Doğum koçu anneyi ruhsal olarak nasıl hazırlar?

Doğum Koçu, anne adayına annelik desteği verir. Böylece anne; bedenine, aklına, kendine ve bebeğine güven duyar, en yüksek tatmini yaşar, stresi azalır. Eğitim almış bu kişiler doğumun fizyolojisini ve annenin duygusal ihtiyaçlarını iyi bilir. Gebeliğin, doğumun ve lohusalığın doğal süreçler olduğuna anneyi ikna eder. Anneyi bilgilendirerek doğuma duygusal ve fiziksel olarak hazırlar.

Doğum sırasında da anne adayına güven vererek, çeşitli tekniklerle rahatlatarak, cesaretlendirerek bilgilendirir. Doğumun anne için doğal ve rahat geçmesini sağlar. Anne adayına doğum dalgalarıyla daha kolay başa çıkması için nefes teknikleri uygulayarak açılma fazının mükemmel geçmesine, bebeğe oksijen gitmesine yardımcı olur.